Kies een ander land of een andere regio om inhoud te zien die specifiek is voor jouw locatie.

Veelgestelde vragen over de veiligheid van VNS Therapy™

Vind antwoorden op veelgestelde vragen over veiligheidsgerelateerde onderwerpen van VNS Therapy™, waaronder MRI, luchthavenbeveiliging en meer

Veelgestelde vragen over de veiligheid van VNS Therapy™

Veiligheid

Kan ik een MRI ondergaan met VNS Therapy™?

MRI kan veilig worden uitgevoerd met het VNS Therapy systeem op voorwaarde dat specifieke richtlijnen worden gevolgd. Bespreek met je arts welke delen van het lichaam veilig kunnen worden gescand. De vereisten voor een MRI-scan zijn afhankelijk van het model van je VNS Therapy-generator en de implantatielocatie.

Is VNS Therapy™ veilig?

VNS Therapy is al meer dan 25 jaar bestudeerd en is een veilige en effectieve manier gebleken om medicatieresistente epilepsie te behandelen. Het is veilig om te gebruiken in combinatie met andere geneesmiddelen zonder de bijwerkingen die typisch zijn voor anti-epileptische geneesmiddelen. Hoewel er enkele bijwerkingen zijn, kunnen de meest voorkomende bijwerkingen worden verminderd of geëlimineerd door je arts de instellingen van het apparaat te laten aanpassen.

De meest voorkomende bijwerkingen van VNS Therapy zijn:

  • Heesheid
  • Kortademigheid
  • Keelpijn
  • Hoesten

Deze bijwerkingen treden over het algemeen alleen op tijdens de stimulatie en nemen gewoonlijk na verloop van tijd af. Meer veiligheidsinformatie vind je hier.

Meer veiligheidsinformatie vind je hier

Kan ik de beveiliging van de luchthaven doorlopen?

Diefstalbeveiliging, beveiligingssystemen op luchthavens en andere metaaldetectors hebben in principe geen invloed op de generator en worden hier ook niet door beïnvloed. Als voorzorgsmaatregel moet je echter met een constante snelheid door deze apparaten lopen. Blijf niet in de buurt van de apparaten staan en houd ten minste 40 centimeter (16 inch) afstand van deze apparatuur.

Veelgestelde vragen

Kies uit een reeks onderwerpen, waaronder productveiligheid, procedure, apparaat, MRI, magneetgebruik en meer.

Veelgestelde vragen

Veiligheidsprofiel VNS Therapy™

De meest voorkomende bijwerkingen van VNS Therapy™ zijn:
Heesheid
Kortademigheid
Keelpijn
Hoesten

Deze bijwerkingen treden over het algemeen alleen op tijdens stimulatie en nemen meestal na verloop van tijd af. De meest voorkomende bijwerking van de chirurgische ingreep is infectie.
Kinderen jonger dan 12 jaar hebben een groter risico op infectie dan kinderen van 12 jaar en ouder en lopen meer kans op schade aan de geleiderdraad door hogere activiteitsniveaus en de mogelijkheid om de geleiderdraad te manipuleren. Praat met je arts over de beste manieren om deze complicaties te voorkomen en over waarschuwingen, voorzorgsmaatregelen, bijwerkingen en gevaren. Vraag naar andere risico's waarvan je op de hoogte moet zijn. Bespreek ook andere onderwerpen die van toepassing kunnen zijn, zoals status epilepticus en plotseling onverwacht overlijden bij epilepsie.

Meer veiligheidsinformatievind je hier.
 

Referenties zijn op aanvraag verkrijgbaar.

De beoogde doelgroep voor deze website zijn bezoekers in Nederland. VNS Therapy™ voor geneesmiddelresistente epilepsie is niet in alle landen beschikbaar, overleg met uw arts.